top of page
  • Foto van schrijverAdmin

Bondige bespreking: Manipulatie en mobilisatie voor de behandeling van chronische lage rugpijn

Het wetenschappelijk tijdschrift Minerva publiceerde een artikel van de hand van J.-R. de Caluwé (Voorzitter van W.V.V.K. vzw) en Nicolas Sabbe (Bestuurder en Penningmeester van W.V.V.K. vzw) over lage rugpijn.

Deze systematische review en meta-analyse van goede methodologische kwaliteit toont aan dat op korte termijn manipulatie en mobilisatie in vergelijking met andere actieve behandelingen een statistisch significante maar beperkte pijnreductie en functieverbetering geven bij patiënten met chronische lage rugpijn. Het effect van manipulatie lijkt groter te zijn dan het effect van mobilisatie.

Bij patiënten met chronische lage rugpijn kunnen mobilisaties en/of manipulaties als optionele therapeutische modaliteit overwogen worden bij patiënten waarbij zelfmanagement en oefentherapie niet volstaan. Mobilisatie en manipulatie kunnen enkel in een multimodale setting (indien gecombineerd met een actieve aanpak zoals oefentherapie) klinisch voordelig zijn (9,10). De hoger beschreven systematische review onderbouwt vooral de optionele plaats van manipulatie in het therapeutisch arsenaal voor patiënten met chronische lagerugpijn.


Lees hier het volledig artikel.

103 weergaven0 opmerkingen

Comentários


bottom of page